7 Vernieuwingen in beamers en projectoren

7 Vernieuwingen in beamers en projectoren

Dit is het allereerste artikel van TeqClub.com. De plek voor het laatste nieuws op het gebied van technologische producten. Hier vindt u artikelen over de laatste vernieuwingen en tech tips.

In dit artikel schrijven wij vandaag over de verschillen tussen de beamers van vroeger en de nieuwe moderne beamers.

Lichtopbrengst

Licht is het belangrijkste onderdeel van een projector. Door het licht kan de projector immers het beeld op de wand projecteren. Antieke projectoren gebruikte vroeger kaarsen om het licht door te film te schijnen en zo een projectie te maken op de muur. Latere beamers gebruikte Xenon lampen om het licht achter de projectie te schijnen. Door het gebruik van zo’n lamp werd de projector al snel warm en moesten op hoge temperaturen zelfs gekoeld worden door de projector tijdelijk uit te zetten.

De nieuwe generatie beamers zoals die van XGIMI maken gebruik van LED technologie. LED is energiezuiniger dan de oude gloeilampen van projectoren. LED gebruikt namelijk 75% minder energie dan gebruikelijke lampen en daarnaast wordt LED ook niet heet door lang gebruik. Een ander voordeel van LED is de lichtopbrengst. Een kleine collectie aan LED lampjes geeft een hoop licht in vergelijking met dezelfde grootte in een standaard lamp.

De nieuwe XGIMI Horizon en Horizon Pro maken gebruik van dit LED licht. Door veel LEDs bij elkaar te plaatsen kan de Horizon tot wel 2200 Ansi Lumen aan licht in de kamer projecteren. In vergelijking met conventionele beamers die normaal tussen de 750 en 1500 aan Lumen produceert is dat een merkbaar verschil.

Verschil licht tussen tijdstippen

Geluidsoverlast

Naast licht is natuurlijk ook het geluid van belang. Met name de ventilatie van de projectoren maken geluid zodra de projector te warm wordt. Vaak hoort men dan een blazende ventilator om de beamer af te koelen. Dit moest ook om de gezondheid van je beamer te verlengen en daarmee dus langer gebruik kan maken van je product.

LED projectors zoals de XGIMI Horizon hebben daar minder last tot geen last van, doordat de projector minder snel heet wordt. Toch is goede ventilatie van belang om het beeld scherp en duidelijk te houden. De Horizon maakt hierbij gebruik van een koelsysteem die volgens XGIMI nauwelijks te horen is (minder dan <30dB). Dit houdt de beamer koel en stil terwijl jij kan genieten van de laatste films en series.

Projectieafstand

Een goede projector is altijd scherp. Tenminste dat is de bedoeling als je een film gaat kijken op je projector. Oudere projectoren hadden vaak een instelling om de zoom afstand en scherpstelling van de projector aan te passen (meer over het aanpassen van het beeld later in dit artikel). De lenzen in oude projectoren waren ontwikkeld om het beeld in het centrum zo scherp mogelijk te houden. Vervorming van het licht zorgt namelijk voor onscherpte in de hoeken, waardoor het beeld scherp was in het midden, maar niet aan de randen.

Moderne projectoren geven een geheel scherp beeld op elke afstand. Door nieuwe technieken zijn projectoren scherp over de gehele oppervlakte. Het licht wordt namelijk evenredig verdeeld over het oppervlakte, waardoor het licht niet verbuigt in de hoeken en dus een scherp beeld krijgt.

De beamers hebben de mogelijk om op korte afstanden grote beelden te projecteren. Denk bijvoorbeeld aan een televisie van 100”. De XGIMI Horizon heeft zelfs een beeldgrootte van maximaal 300”/7,5 meter in diameter. Groter dan de meeste televisies van dezelfde prijs. In combinatie met de 4K mogelijkheid van de Horizon Pro kan je hiermee een groot en scherp beeld projecteren.

Gebruik

Wij kennen het allemaal een projector met ingewikkelde instructies over het instellen van de juiste connectie. Het beeldverspringt en er moet altijd een bron zijn om de beelden aan de projector te geven. Vaak is een computer aangesloten aan de beamer of een media apparaat. Tegenwoordig gaat alles een stuk makkelijker. Door de ontwikkelingen in smart technologieën en draadloos internet, is het nu

XGIMI menu screen

mogelijk om direct jouw favoriete films, programma’s en zelfs presentaties direct te geven op jouw projector. De markt beschikt tegenwoordig namelijk over smart beamers die op zichzelf bestanden kunnen afspelen en direct verbinding kunnen maken aan jouw apparaat.

Smart beamers met Android TV zijn op zichzelf staande projectoren die gebruikt kunnen maken van apps zoals je die kent op je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app voor films of de Spotify app voor muziek. Deze toepassingen kunnen direct gedownload en gespeeld worden op de smart beamers op de markt. Gebruik bijvoorbeeld de Google assistent om direct te zoeken naar de film die je wilt kijken.

Beeld aanpassen

Een scheef beeld of een vervormd beeld ziet er raar uit op een muur. Beamers hebben daar altijd een probleem mee gehad. De optimale hoek voor een beamer is altijd exact 90 graden op de muur, maar dit is niet altijd mogelijk. Ook gebeurt het dat de beamer constant wordt verplaatst of aangepast wordt op de grootte van het beeld. Dit zorgt voor oneffenheden in het beeld dat vergroot wordt door de afstand tot de muur. Het process waarin de hoeken rechtgezet wordt heet Keystone. Keystone staat voor de punten in de hoeken van je beeld en dit is aanpasbaar op de meeste beamers. Bij de oudere beamers moest dit met de hand gebeuren door op de beamer zelf de hoeken in te stellen. Vaak kost dat minuten die je anders zou gebruiken om jouw film te bekijken.

Moderne projectoren maken gebruik van Auto-keystone. Bij auto-keystone wordt de oppervlakte van de wand gescand door het apparaat om de juiste hoek te weergeven. Projectoren zoals de XGIMI Horizon projecteren bij het opstarten een testbeeld die opgepakt wordt door een sensor in het apparaat. Deze sensor vergelijkt dan de hoeken van het beeld ten opzichte van de hoek van het apparaat om het beeld recht te zetten. Hij herkend direct de hoek van het beeld en zorgt ervoor dat de hoeken gelijk verdeeld zijn over de muur.

Scherpstellen

Net als met het instellen van de hoeken van het beeld, moet ook de scherpte van het beeld ingesteld worden. Dit gebeurt net als bij professionele camera’s door aan de lens te draaien en afstand te creëren tussen het beeld en de projectie. Oudere beamers maakte gebruik van een draaiknop op het apparaat om de scherpte goed in te stellen. Dit gebeurde door handmatig aan de knop te draaien tot het beeld scherp geprojecteerd werd op de muur. Afhankelijk van de persoon kan de scherpte hiervan verschillen en zorgen voor sub-optimale scherpte.

Moderne projectoren maken gebruik van autofocus net als bij compact camera’s en je mobiele telefoon. Door de afstand te meten tussen het apparaat en de muur kan de beamer uiterst nauwkeurig het beeld scherp projecteren op de wand. Zelf hoeft de gebruiker daar niks meer aan te doen. Natuurlijk is er altijd de optie om het beeld zelf aan te passen mocht de projectie op een ongebruikelijke locatie plaatsvinden.

Aansluitingen

In de loop van jaren veranderen aansluitingen van apparaten. De eerste televisies bijvoorbeeld konden enkel worden aangesloten via de antenne kabel. Een spelcomputer moest toen via een splitter aangesloten worden op de televisie en dan moest de televisie nog op het juiste kanaal gezet worden. Later werden televisies uitgerust met meerdere aansluitingen zoals SCART en tulpstekkers. Bij computers is dit verhaal ongeveer hetzelfde alleen werkte computermonitoren anders dan televisie schermen, hierdoor waren de aansluitingen anders en kon je niet makkelijk je computer aansluiten op je televisie.

Omdat oude projectoren vaak werden aangesloten op tape recorders maakte de beamers gebruik van de RGB kabels die ook gebruikt voor oude televisies. Projectoren die meer gefocust waren op computers maakte gebruik van VGA kabels. Tegenwoordig is het gelukkig simpeler met de verbinding met HDMI. HDMI staat voor High-definition Multimedia Interface en wordt zo’n beetje gebruikt op alle monitoren en televisies die op de markt worden verkocht. De meeste daarvan beschikken minstens over 1 HDMI aansluiting. Het is hierdoor mogelijk om zowel je computer als je blu-ray speler direct aan te sluiten op jouw projector.

Toch is het trekken van kabels door het huis of het zien van zichtbare bekabeling niet voor ieder persoon prettig. Als oplossing daarvoor beschikken de nieuwste beamers over draadloze projectie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via AirPlay™ op Apple apparaten, Miracast™ op Android toestellen en Wireless cast op Windows computers. Hierdoor kan je rechtstreeks het beeld van jouw computer/smartphone via jouw projector op de muur projecteren.

//Heeft dit jou enthousiast gemaakt check dan onze lijn van XGIMI projectoren\\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *